Een harde schijf (soms afgekort als HD of HDD) is een hardwareapparaat dat permanent gegevens opslaat en ophaalt op een computer. Een harde schijf is een secundair opslagapparaat dat bestaat uit een of meerdere platters waarop gegevens worden geschreven met behulp van een magneetkop, allemaal binnen in een luchtdichte behuizing. Interne harde schijven bevinden zich in een schijfpositie, maken verbinding met het moederbord met behulp van een ATA-, SCSI- of SATA-kabel en worden gevoed door een verbinding met de PSU (voedingseenheid).
Op alle computers en laptops is een harde schijf geïnstalleerd, die wordt gebruikt voor het opslaan van bestanden voor het besturingssysteem, softwareprogramma’s en de persoonlijke bestanden van een gebruiker. Een computer kan niet werken zonder dat een harde schijf is geïnstalleerd, omdat er een nodig is om goed te kunnen werken.
Tip: nieuwe gebruikers verwarren vaak geheugen (RAM) met een primaire opslagruimte met schijfruimte. Zie onze geheugendefinitie voor een vergelijking tussen geheugen en opslag. In tegenstelling tot RAM, bewaart een harde schijf alle opgeslagen informatie zelfs als de stroom is uitgeschakeld.
Onderdelen van de harde schijf
Zoals te zien is in de bovenstaande afbeelding, bestaat de harde schijf uit de volgende componenten: de kopactuator, de lees / schrijf-actuatorarm, de lees / schrijfkop, de spil en de schotel. Aan de achterkant van een harde schijf bevindt zich een printplaat die de schijfcontroller of interfacekaart wordt genoemd en waarmee de harde schijf kan communiceren met de computer.
Opmerking: de bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een traditionele harde schijf en geen SSD. Hoe is een harde schijf aangesloten op een computer? Een interne harde schijf is aangesloten op de computer via een gegevenskabel (IDE, SATA of SCSI) die wordt aangesloten op het moederbord en een voedingskabel die op de voeding wordt aangesloten. Waar is de harde schijf gevonden op een computer? Alle harde schijven van de primaire computer bevinden zich in een computerbehuizing en zijn met een ATA-, SCSI- of SATA-kabel op het moederbord van de computer aangesloten en worden gevoed door een verbinding met de PSU (voedingseenheid).
Opmerking: sommige draagbare en desktopcomputers hebben nieuwere flashstations die rechtstreeks op de PCIe-interface of een andere interface zijn aangesloten en geen kabel gebruiken.
Wat wordt er op een harde schijf opgeslagen?
Een harde schijf kan worden gebruikt om alle gegevens op te slaan, inclusief afbeeldingen, muziek, video’s, tekstdocumenten en alle bestanden die zijn gemaakt of gedownload. Bovendien slaan harde schijven bestanden op voor het besturingssysteem en de softwareprogramma’s die op de computer worden uitgevoerd.
Wat zijn de afmetingen van harde schijven?
De harde schijf is meestal in staat om meer gegevens op te slaan dan een andere schijf, maar de grootte kan variëren, afhankelijk van het type schijf en de leeftijd. Oudere harde schijven hadden een opslagcapaciteit van enkele honderden megabytes (MB) tot meerdere gigabytes (GB). Nieuwere harde schijven hebben een opslagcapaciteit van enkele honderden gigabytes tot meerdere terabytes (TB). Elk jaar zorgt nieuwe en verbeterde technologie voor vergroting van de opslagcapaciteit van de harde schijf.
Opmerking: als je de fysieke afmetingen van een harde schijf probeert te vinden, zijn hun fysieke afmetingen gewoonlijk 3,5 “voor desktopcomputers of 2,5” voor laptops. SSD’s variëren van 1,8 “tot 5,25”.
Hoewel de meeste harde schijven intern zijn, zijn er ook zelfstandige apparaten, externe harde schijven genaamd, die een back-up van gegevens op computers kunnen maken en de beschikbare schijfruimte kunnen uitbreiden. Externe schijven worden vaak opgeslagen in een behuizing die helpt de drive te beveiligen en laat deze communiceren met de computer, meestal via USB of eSATA. Een uitstekend voorbeeld van een extern back-upapparaat dat meerdere harde schijven ondersteunt, is de Drobo.
HDD wordt vervangen door SSD
Solid State Drives (SSD’s) zijn begonnen met het vervangen van harde schijven (HDD’s) vanwege de verschillende prestatievoordelen die ze hebben op de vaste schijf, waaronder snellere toegangstijden en een lagere latentie. Terwijl SSD’s steeds populairder worden, worden HDD’s nog steeds op veel desktopcomputers gebruikt, grotendeels vanwege de waarde per dollar die HDD’s bieden ten opzichte van SSD’s. Steeds meer laptops beginnen SSD te gebruiken via de vaste schijf, waardoor de betrouwbaarheid en stabiliteit van laptops wordt verbeterd.
Hoe werkt een harde schijf?
In het onderstaand filmpje kun je zien hoe een harde schijf werkt.